Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus programı, gençlerin yurtdışında sosyal hizmet deneyimi kazanmalarına olanak tanır. Erasmus gönüllü hizmeti programı, yeni adıyla Avrupa Dayanışma Programı gençlerin Avrupa Birliği ülkelerinde veya Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde sosyal hizmet için gönüllü olarak çalışmalarına olanak tanır. Gönüllüler, genellikle okul, öğrenci yurdu, sosyal hizmet kurumları, çevre koruma grupları gibi kuruluşlarla çalışırlar.

Erasmus gönüllü hizmeti programı, gençlerin yurtdışı deneyim kazanmasını ve dil öğrenmelerini sağlar. Aynı zamanda, gönüllüler çalıştıkları kuruluşların çalışma yöntemlerini ve kültürlerini tanırlar ve bu deneyimleri kendilerine kazandırdıkları becerilerle kullanabilirler.

Başvurular genellikle yıllık olarak açılır ve kabul edilen gönüllüler, genellikle birkaç ay boyunca çalışacakları kuruluşları belirlemek üzere, programın koordinatörleriyle birlikte görüşürler. Gönüllü hizmeti süresi boyunca, gönüllüler için yerleşim, yeme-içme, sağlık sigortası gibi maliyetler Erasmus programı tarafından karşılanır. Ayrıca gönüllülere çalıştıkları süre boyunca bir ücret ödenir. Bu ücret belli bir miktar cep harçlığı olarak gerçekleşmektedir.

Gönüllülük

Gönüllülük, iki ila on iki aylık bir süre boyunca ücretsiz bir dayanışma faaliyetidir. Gençlere, toplulukların yararına dayanışma kuruluşlarında günlük çalışmalarına katkıda bulunma fırsatı sağlar. Gönüllülük projeleri bireysel gönüllülük ve gönüllü ekipler olarak iki şekilde gerçekleşmektedir.

Bireysel gönüllülük, 2 ila 12 ay arasında tam zamanlı ücretsiz dayanışma faaliyetidir. katılımcının kişisel, eğitimsel, yurttaşlık, sosyal ve profesyonel gelişim için faydalı yeterlilikler geliştirmesine ve ilgili deneyim kazanmasına yardımcı olmaktadır. Sınır ötesi ve ülke içinde gerçekleşebilir.

Gönüllü ekipler, En az iki farklı ülkeden gelen 10 ila 40 kişilik ekiplerdir. 2 haftadan 2 aya kadar gönüllülük faaliyetinde bulunabilirsiniz.

Kimler Katılabilir?

17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veri tabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler.

Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olmuş en az 5 gençten oluşan grup katılım sağlayabilir. Maksimum katılımcı sayısı bulunmamaktadır. Projeyi yürütecek grup başvurabilir. Gruptaki gençlerden biri yasal temsilcinin rolünü üstlenir ve başvuru gönderme sorumluluğunu alabilir. 

Daha fazla ayrıntılı bilgi için https://youth.europa.eu/home_en adresini ve Türkiye Ulusal Ajansı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şurada paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir