Arkadaşlarınızdan kaçabilirsiniz, sevgilinizden kaçabilirsiniz ama akrabalarınızdan kaçamazsınız. “ Oğlum senin okul nasıl gidiyor? Sınava da az kaldı… Hangi alandan hazırlanıyorsunuz? Sayısal mı? Ne olacaksın? Mühendis mi? Mühendislikte zor be, onlar okuyor okuyor az buz bir maaş. Bak sakın doktor olma! Doktorlar şimdi 6 yıl okuyor. Bir de tam doktor da olamıyorlar. Sonra üzerine dayak yiyorlar. E dişçilik de bitti şimdi. Şimdi herkes dişçi. Eczacılık da çok zor diyorlar. Şimdi kiralar vs. de çok uçtu…
Baban sana dükkân da alamaz… Neyse ya hayırlısı olsun. “ Bu gün size akrabalarınızın bile yorum yapamayacağı, birkaç yıldır önünün çok açık olduğu. Mezunlarının hemen iş bulabileceği bir meslekten bahsedeceğim: Dil ve Konuşma Terapisti.
Dil ve Konuşma Terapisi, ülkemizde son birkaç yıldır var olan ama yurt dışında aktif olarak yıllardır var olan bir bölüm. Bu bölüm Türkiye’deki üniversitelere direk lisans programı olarak gelmedi. Psikoloji lisans programını bitirip sonrasında bir yüksek lisans programı yapmak isteyenler için sadece Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde bulunan bir alandı. Ayrıca diğer yüksek lisans programları gibi 2 değil 4 yıllık idi. Bu yüzden çok fazla tercih edilmiyordu. Çünkü psikoloji lisansı okuyan bireyler 4 yıl bu alanda uzmanlaşmak yerine daha popüler olan 2 yıllık klinik psikolojiye yöneliyordu. Sonrasında bu bölüm başta Anadolu Üniversitesi’nde olmak üzere sayısal puan ile girilen bir lisans programı haline getirildi.
Dil ve Konuşma Terapisi, dil, konuşma, ses, yutma ve beslenme bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu ile ilgilenen sağlık meslek elemanıdır. Tanımlardan uzaklaşarak biraz daha gündelik dile dökersek dil ve konuşma terapistliği şu şekilde: Kelimeleri söylerken duraksayan, eksik çıkaran birçok kekeme arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız sosyal hayatında çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Kendilerini uygun ifade edemedikleri için daha çekingen ve depresif oluyorlar.
Başka bir danışan tipi önermek gerekirse otizm spektrum bozukluğu, asperger sendromu bulanan bireyler. Bu bireyler durumları gereği “temel seviye” kelimeler olarak ifade ettiğimiz anne-baba demekte çok zorlanıyor. Bahsedilen danışanlarla gerekli klinik testleri uyguladıktan ve klinik planlama yaptıktan sonra üzerine çalışan sağlık meslek çalışanı.
İnsanlara yardım etmeyi, onların hayatına dokunduğunuzu görmek size mutlu ediyorsa bu meslek tam size göre. Düşünsenize bu bireylerin en temel yetileri olan konuşma yetisi yok. Siz onlara bu yetiyi kazandırıyorsunuz. Sadece danışanlarınıza değil, ailesine de dokunuyorsunuz. Birçok otizm ve asperger sendromlu bireylerin aileleri ile konuştuğunuzda söyledikleri ilk cümle: bana bir “anne” desin dünyaları önüne sererim. Bunu fırsat bilen birçok insanda bunu kullanıp insanların umutlarını sömürüyorlar.
Merdiven altı terapiler yapıp umut sömürücülüğü yapıyorlar. “7 GÜNDE KEKEMELİĞE SON” , “KIZINIZ ARTIK ANNE DİYEBİLECEK, HEM DE TAM 20 GÜNDE” tarzında sloganlar paylaşıyorlar. Bunun mağduriyetini yaşan birçok ebeveynde dil ve konuşma terapisine başvuruyor.
Bölümün önü açık mı?
Yapılan araştırmalara göre uzun yıllardır sabit olan engelli nüfusu gün geçtikçe artış yaşamakta. Engelli bireylerin %90’nınde konuşma bozukluğu yaşadığını düşünürsek, evet önü açık bir bölüm.
Bölümde çalışan bireyler ne kadar kazanıyorlar?
Bu bölümde çalışan bireyler bir mühendisten çok daha fazla kazanabilir. Yaptığınız klinik sayısına bağlı. Yine de ortalamaları bir mühendisten yüksek. Bunu küçük bir hesaplama ile siz de fark edebilirsiniz: Terapide başlangıçta ilk olarak harf öğretilmeye başlanıyor. Kas yapısını kuvvetlendirmek için. Her seans bir harf öğretiliyor. Türkçede de 29 harf var. Seans ücretleri de yaklaşık 600-800 arası olduğunu düşünürsek… Konuşmanın sadece harflerden ibaret olmadığını varsayarsak gerisini size bırakıyorum.
Bölümün zor yanları nelerdir?
Dil ve Konuşma Terapistliği çok fazla sabır gerektiren bir meslek. Aylarca üzerine çalışmanıza rağmen danışanınız terapiye cevap vermeyebilir. Aylarca tek bir harf üzerine çalışabilirsiniz. Danışanlarla yaşayacağınız zorluk sadece bundan ibaret değil. Örneğin gelen danışanlar genellikle çocuk oldukları için ne yapacağınız kestiremeyebilirsiniz… Gelen danışan yüzünüze tükürebilir mesela. Öncesinde merdiven altı yerlere giden danışan ve aileleri çok sabırsız olup sizi zorlayabilir. “Bak hoca, bizi oyalama.” laflarını çok duyabilirsiniz. Başka bir şekilde örneklendirirsek çocuğu daha 1 yaşını doldurmadan “Bizim çocuk konuşamıyor.” diyen birçok anne-baba ile karşılaşabilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisi bölüm dersleri nelerdir?
Bu bölüme üniversite tercih listesinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
İnsan Anatomisi,
İnsan Fizyolojisi,
Temel Fizik ve Ses Fiziği,
Dil ve Konuşmanın Nöroanatomisi ve Nörofizyolojisi,
Fonetik ve Fonetik Laboratuvarı,
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Ağız-Yüz Anomalileri,
Konuşma Bilimi: İşitme ve Konuşmanın Akustiği ve Algılama,
Çocukluk Çağı Dil Bozuklukları,
Motor Konuşma Bozuklukları: Dizartri ve Apraksi,
Nörojenik Edinilmiş Dil Bozuklukları: Değerlendirme ve Terapi,
Dil ve Konuşma Terapistleri için Farmakoloji Bilgisi,
İşitme Yetersizliklerinde Konuşma Terapisi ve Rehabilitasyon
Dil ve Konuşma Terapisi iş olanakları nelerdir?
Devlet Hastaneleri
Özel Sektör
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
Kişisel Özel Eğitim Kursları
Ahmet Emre EYDEMİR
Bir yanıt yazın