1. Sapiens – Yuval Noah Harari       

Türümüz egemenlik savaşında nasıl başarılı oldu? Toplayıcı atalarımız neden şehirler ve krallıklar yaratmak için bir araya geldi? Tanrılara, milletlere ve insan haklarına nasıl inandık; paraya, kitaplara ve yasalara güvenmek ve bürokrasi, zaman çizelgeleri ve tüketimcilik tarafından köleleştirilmek mi? Ve gelecek bin yılda dünyamız nasıl olacak?  

2. Hızlı ve Yavaş DüşünmeDaniel Kahneman

Ünlü psikolog Daniel Kahneman, düşünme biçimimizi yönlendiren iki sistemi açıklıyor. Sistem 1 hızlı, sezgisel ve duygusaldır. Sistem 2 daha yavaş, daha müzakereci ve daha mantıklı. Aşırı güvenin kurumsal stratejiler üzerindeki etkisi, gelecekte bizi neyin mutlu edeceğini tahmin etmenin zorlukları, bilişsel önyargıların borsa oynamaktan bir sonraki tatilimizi planlamaya kadar her şey üzerindeki derin etkisi. iki sistem yargılarımızı ve kararlarımızı şekillendirir.

3. Simyacı- Paulo Coelho

Paulo Coelho’nun başyapıtı, dünyevi bir hazineyi aramak için seyahat etmeye can atan Endülüslü bir çoban olan Santiago’nun mistik hikayesini anlatıyor. 

4. Savaş ve Barış- Leo Tolstoy

1805’te St. Petersburg’daki ışıltılı bir sosyete partisinde, konuşmalara savaş ihtimali hakimdir. Napolyon’un ordusu Rusya’ya ilerlerken terör ülkeyi hızla sarar ve üç gencin hayatı sonsuza kadar değişir. 

5. 1984- George Orwell

George Orwell’in kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. 

6. Bülbülü Öldürmek- Harper Lee

Bülbülü Öldürmek, Amerika’nın acımasız bir önyargı ile zehirlenmiş güneyinde geçen, sürükleyici, yürek burkan ve dikkat çekici bir büyüme hikâyesi. Büyüleyici güzellikler ve vahşi eşitsizlikler dünyasında haksız yere korkunç bir suçla suçlanan bir “zenci”yi savunmak için her şeyi riske atan bir adamın hikâyesi çocuk kahramanın gözünden anlatılıyor.

7. Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Aldous Huxley’in dünya edebiyatının son derece önemli klasiği olan Cesur Yeni Dünya, insanların genetik olarak yetiştirildiği, sosyal olarak aşılandığı ve pasif bir şekilde otoriter bir yönetim düzenini sürdürmek için farmasötik olarak uyuşturulduğu, eşitsiz, teknolojik olarak gelişmiş bir geleceğin araştırıcı bir vizyonudur.

8. Gazap Üzümleri- Jonh Steinbeck

Güçlü ve güçsüz arasındaki çatışmanın, bir adamın adaletsizliğe şiddetli tepkisinin ve bir kadının sabırlı gücünün bir portresi olan roman, Büyük Buhran’ın dehşetini yakalar ve Amerika’daki eşitlik ve adaletin doğasını araştırır.

9. Dune Serisi-  Frank Herbert

Çöl gezegeni Arrakis’te geçen Dune, değeri olan tek şeyin yaşamı uzatabilen ve bilinci artırabilen bir ilaç olan “baharat” melanjı olduğu, yaşanılmaz bir dünyayı yönetmekle görevlendirilmiş soylu bir ailenin varisi olan çocuk Paul Atreides’in hikayesidir. Macera ve mistisizm, çevrecilik ve siyasetin çarpıcı bir karışımıdır.

10. Fahrenheit 451 -Ray Bradbury

Ray Bradbury’nin karanlık bir geleceği konu aldığı Fahrenheit 451 romanı, bilim kurgu ögelerini baskı rejimi ve robotlaşmış bir toplumla harmanlıyor. Kitabın olay örgüsü, itfaiyecilerin yangın söndürmek yerine kitap yakmakla görevlendirildiği totaliter bir düzen etrafında şekilleniyor. Roman, adını ise kitapların yanma derecesi olan ısı ölçüsünden alıyor.

11. Açlık Oyunları – Suzanne Collıns

Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen bir yerin harabelerinde, on iki uzak bölgeyle çevrili parlayan bir Capitol olan Panem ulusu yatıyor. Capitol sert ve zalimdir ve her yıl düzenlenen Açlık Oyunları’na, canlı TV’deki ölümüne mücadeleye katılmak için on iki ile on sekiz yaşları arasında bir erkek ve bir kızı göndermeye zorlayarak bölgeleri hizaya sokar.

12. Uçurtma Avcısı- Khaled Hosseını

Konusu arkadaşlık üzerine kurulmuş olan Uçurtma Avcısı, insanlığa ait ortak duygularla tüm dünyayı kucaklıyor. Eserinde dostluk bağlarının yanı sıra baba sevgisi, fedakarlık, yalan ve ihanet gibi konuları da ustalıkla işleyen yazar, okurlarını ülkeler ve zamanlar arası bir yolculuğa çıkarıyor. 

Şurada paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir