Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Demir yolları inşaat mühendisi Arthur Mellen Wellington’a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.”
Elbette mühendislerin asıl görevi insanların ihtiyaçlarını karşılayacak neredeyse herşeyi yapan kimsedir diyebiliriz. Mühendislik alanları geniş olduğu kadarda alanlara ayrılmıştır. Bunlardan bazıları Elektrik elektronik mühendisliği, Makine mühendisliği, Endüstri mühendisliği, Bilgisayar mühendisliği, Kimya mühendisliği ve daha nice mühendislik alanları mevcuttur.
Mühendisler sadece bir mucit değil aynı zamanda AR-GE(araştırma-geliştirme) ‘cidir. Mevcut olan teknolojiyide geliştirirler. Her yıl yeni bir iPhone çıkması ve ufak değişiklikler yapıp satmak bir istisna tabiki :). Mühendisler her nasıl hayatımızı kolaylaştıracak sistemler tasarlasalarda bazen hayatlarımızı koruyacak veyahut alacak sistemler, cihazlar ve teknolojiler geliştirdiklerini tarihe baktığımızda çok rahat görebiliyoruz.
Charlie Chaplin ‘in de bir monolog konuşmasında dediği gibi,”Bolluk getiren makineleşme bizi yoksul kıldı. Edindiğimiz bilgiler bizi alaycı, zekamızı ise katı ve acımasız yaptı. Çok fazla düşünüyor ama çok az hissediyoruz. Makineleşmeye değil, insanlığa muhtacız aslında. Zekaya değil, iyilik ve anlayışa… Bu değerler olmadan hayat korkunç olur, her şeyimizi yitiririz.”
Berkay Köse – Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Bir yanıt yazın