Milyonlarca yıllık tarihe sahip olan pi sayısı bugün bile Matematik, fizik, Bilim, mühendislik gibi birçok alanda önemli bir yere sahip.

Pi sayısının sayılamayacak kadar çok basamağı olmakla birlikte ne Zaman biri pi sayısını hesaplamaya kalksa belki de bir önceki Hesaplamadan daha çok sayı basamağı bulacaktır. “Bir dairenin Çevresinin o dairenin çapına oranı” ile ifade edilen pi sayısı yunan Alfabesinden bir harf olup yunanca çevre anlamına gelen “περίμετρον “ Kelimesinin ilk harfinden türemiştir. Pi sayısı irrasyonel bir sayıdır, Ondalık basamaklarının belirsizliği ile birlikte düzensiz sayılarla devam Etmektedir. Ancak çok yakından incelendiğinde bazı araştırmalara göre Her ne kadar aralarında tekrar eden bir örüntü bulunulamadığı söylense De pi sayısındaki bütün sayı basamakların sonlu kombinasyonlarının Bulunabileceği düşünülmektedir. Aynı zamanda bu sayı “Arşimet sabiti” Ya da “Ludolp” sayısı olarak da bilinmektedir.


Pi

Pi Sayısının Tarihçesi

Yüzyıllardır pi sayısının kimin keşfettiğine karşın pek çok tartışma Dönmektedir. Yapılan bazı araştırmalar milattan önce 19. Yüzyılın Başlarında Babil İmparatorluğunun bir daireyi kare içine alarak π sayısını (3,125) bulduklarını gösterse de bazıları sayının milattan önce 1650 Yıllarında mısırlılar tarafından π sayısının (3,1605) olarak hesaplandığını Gösteriyor. Bunun nedeni ise mısır piramitlerinin yapımının π ile İlişkilendirilmesiydi. Ancak bu konuda kayıtlara geçen ilk veri milattan Önce 287 yıllında Arşimet adında bir matematikçinin Pisagor teoremini Kullanarak bir çemberin içine ve etrafına çizdiği düzgün çokgenleri Kullanarak bu sayede pi sayısını ( 3,1/7-3,10/71 ) arasında çokta pi Sayısına yakın olmayan bir değer buldu. Arşimet aynı zamanda bu iki Sayı arasındaki farkı azaltmak için pi sayısının üst ve alt sınırlarını Çemberin içine ve dışına düzgün altıgenler çizip kenar sayılarını ikiye Katlayarak 96’ya ulaştı. Bir diğer kanıya göre ise Arşimet’in roma Askerleri tarafından öldürülmeden önceki son sözünün “ Çemberlerimi Bozmayın.” Olduğu varsayılmaktadır. Bu da aslında Arşimet’in pi sayısı Üzerinde olduğunu kanıtlamaktadır. Pi sayısının günümüzde kabul edilen Hali 1700’lü yıllardan sonra Yunan matematikçiler tarafından ifade Ediliyor ve pi sayısının değeri “3,14159…” olarak kabul ediliyor.

Pi Sayısının Günlük Yaşantımızda Kullanımı

Pi sayısı birçok matematik işleminde karşımıza çıkıyor. Örneğin: bir Çemberin çevresini bulmak istiyorsak 2πr2 alanını bulmak istiyorsak πr.

Kullanılır. Basit sarkaçların periyot hesabında, T.C Kimlik numaranızı pi Sayısını kullanarak hesaplayabilirsiniz ya da otomobil lastiklerinin çap Hesabı gibi birçok kullanım alanı vardır. En son pi basamağının 31,4 Trilyon basamağı Google çalışanı Emma Haruka Lwao tarafından Hesaplandı. Artık bu gibi zorlayıcı hesaplama işlemleri gelişmiş teknoloji Sayesinde bilgisayarlar tarafından kolay bir şekilde yapılabiliyor.

KAYNAKLAR

https://www.bilgibaba.com/yazi/pi-sayisi-nedir-nasil-bulunur-tarihi-onemi-ozellikleri
https://ungo.com.tr/2022/03/pi-sayisi-nedir/
Şurada paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir