İnsanların pek çoğu bunca tembel, yeteneksiz ve herhangi bir kalifiye özelliği bulunmayan kişilerin nasıl olup da iyi pozisyonlarda yer aldığını merak etmektedir. Bilim insanları bu konuyu Dunning- Kruger etkisi olarak ele almaktadır.
Yapılan araştırmada katılımcılar objektif olarak değerlendirilebilecekleri bir göreve atanmaktadır. Araştırma sonunda ise katılımcılara bu görevde ne kadar başarılı oldukları sorulmaktadır. En altta kalan, yani bu görevi aslında en başarısız şekilde tamamlayan %10’luk kesim kendilerinin en başarılı %20’lik kesimde olduklarını iddia etmektedir. Yine aynı soru, aslında test sonucunda en başarılı olan %10’luk kesime yöneltildiğinde ise bu katılımcılar kendilerinin orta sıralarda yer alacaklarını öngörmektedir. Yani kendilerini olduğundan daha aşağıda değerlendirmektedirler.
Kruger etkisi çok net şekilde şunu açığa çıkartmaktadır: Cehaletin verdiği özgüven, sosyal hayatta çok hızlı bir şekilde yükselmenizi sağlamaktadır. Yani kişiler, aslında yeterince donanımlı olmasalar bile o cesaretleriyle karar alıcıları etkileyerek daha iyi konumlara daha hızlı şekilde gelebilmektedir.
Videomuzu izlemeyi de unutmayınnn.
Bir yanıt yazın