URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı, her yıl Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yayınlamaktadır. Bu yazıda 2022 yılı üniversite sıralamasına göre Türkiye’deki en iyi üniversiteler hakkında bilgi verilmiştir.

Koç Üniversitesi

1993 yılında İstanbul’da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Koç Üniversitesi amacını sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmelerini sağlamak olarak açıklamaktır. Türkiye’de üst düzey bir üniversitedir. Yüksek araştırma kapasitesi, nitelikli fakülte üyeleri ve iyi donanımlı laboratuvarları nedeniyle de üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için iyi bir fırsat sunmaktadır.

22 lisans programı, 43 yüksek lisans programı ve 30 doktora programına sahiptir. 24 araştırma merkezi ve 223 araştırma laboratuvarına sahiptir. Üniversite giriş sınav sonuçlarına göre öğrencilere tam veya %50 burs imkanı sunmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi, ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biridir. 16 Fakülte, 15 Enstitü, 4 Meslek Yüksekokulu, 2 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 98 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında toplumsal kalkınmaya destek vermektedir. Ülkemizde en çok akredite program sayısına sahip üniversiteler arasında ilk 5 üniversiteden biridir. 43 lisans programının ulusal akreditasyonu, Diş Hekimliği Fakültesi’nin ADEE üyeliği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi’nin WCPT’de koşullu akreditasyonu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün Orpheus Etiketi ile eğitim-öğretim faaliyetlerinde kaliteli eğitim sunmaktadır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye’de bulunan bir kamu teknik üniversitesidir. Üniversite bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 107 yüksek lisans ve 69 doktora  programı yürütülmektedir. ODTÜ’de 3’ü uluslararası ortak programı, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne bağlı 15 lisans programı ve 5 yüksek lisans programı yürütülmektedir.

ODTÜ’de öğretim dili İngilizce’dir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir. 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi, 28.000’den fazla öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 120.000’in üzerindedir. Üniversite Giriş Sınavları’na giren en yüksek puanlı 1000 öğrencinin 1/3’ünden fazlası ODTÜ’yü tercih etmektedir.

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi, Avrupa’da kurulan ilk 10 üniversiteden biri olma özelliğine sahiptir. İstanbul Üniversitesi’nde, şu anda 4128 öğretim üyesi ve öğretim elemanı çalışmaktadır. 2019 yılında, Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye’den giren tek üniversitedir. Agency for Quality Assurance (AQAS) tarafından İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin lisans programları aynı anda akredite edildi. 14 programın akreditasyonu ile Siyasal Bilgiler, Ulaştırma ve Lojistik ve İktisat Fakülteleri Türkiye’de AQAS tarafından akredite edilen ilk fakülteler olmuştur. Türkiye’de sekiz programı aynı anda akredite edilen ilk iktisat fakültesi olma başarısını göstermiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi

Dünyanın en eski teknik üniversitelerinden, İstanbul Teknik Üniversitesi, 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla III. Mustafa Dönemi’nde kurulmuştur. Ülkemizin ilk teknik üniversitesidir. 5 ayrı kampüste, 13 fakültede, 1 Konservatuvar, 67 lisans programı ve 7 enstitüde yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. Bünyesinde 400’den fazla laboratuvar ve 17 araştırma merkezi bulunmaktadır. 25 akredite mühendislik programı ile dünyanın en fazla ABET Akreditasyonuna sahip üniversitesidir. İTÜ, bünyesindeki ARI Teknokent’te 2500’den fazla Ar-Ge projesi  yürütülmektedir.

Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi, Cumhuriyetin ilk üniversitesidir. Ankara Üniversitesi’nin en eski ve köklü fakülteleri 1842 yılında kurulan Veteriner Fakültesi ile 1859 yılında kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye)’dir.

Ankara Üniversitesi bünyesinde 18 fakülte, 11 meslek yüksekokulu, 1 konservatuar, 1 yüksekokul, 13 Enstitü, 48 ön lisans ve 113 lisans programı barındırmaktadır. 29 kütüphaneye sahiptir. Ankara merkezinde 3 kız, 2 erkek öğrenci evi olmak üzere toplam 5 öğrenci evine sahiptir.

Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 199yılında Sabancı Vakfı tarafından kurulmuş 1999’da ilk öğrencilerini almıştır. 4405 lisans öğrencisine, 989 yüksek lisans öğrencisine 437 akademik kadroya sahiptir. Lisans öğrencilerinin %60.86’su burslu öğrencidir. 3 fakulte, 11 lisans programı 52 yüksek lisans programı ve 17 doktora programına sahiptir.

Sabancı Üniversitesi’nin eğitim dili İngilizce’dir. Sabancı Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen öğrenciler, Üniversite Giriş Sınavı sonucuna göre tercihlerini bölüm değil, fakülte bazında yapar ve öğrenimlerine Temel Geliştirme Programı ile başlar. Birinci sınıfı tamamlayan öğrenciler; lisans diploma programı bildirimi yapabilirler. Öğrenciler, fazladan herhangi bir sınava tâbi tutulmaksızın 11 program arasından kendi diploma alanını belirlemektedir. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları, Sanat ve Sosyal Bilimler Programları, Yönetim Bilimleri Programları arasında geçiş özgürlüğüne sahiptirler.

Gazi Üniversitesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 1926 yılında temelleri atılan Gazi Üniversitesi, “Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adıyla açılmıştır. Bugün eğitim, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen, mühendislik, mimarlık, teknoloji, spor bilimleri ve uygulamalı bilimlerden oluşan 12 fakülte, bir yüksekokul, üç meslek yüksekokulu ve beş enstitü ile hizmet vermektedir.

26 Eylül 2017 tarihi itibariyle Türkiye’de Araştırma Üniversitesi olan 10 üniversite içerisine girmiştir. Gazi Üniversitesinin farklı üniversitelerle birlikte lisansüstü eğitim verdiği ASELSAN AKADEMİ, yurtdışındaki üniversitelerle ortak diploma programları gibi işbirlikleri de bulunmaktadır.

37 bin öğrenci öğrenim görmekte ve yaklaşık 3 bin akademisyene sahiptir.

Ege Üniversitesi

Ege Üniversitesi, Türkiye’nin dördüncü üniversitesi olarak 1955 tarihinde kurulmuştur. 2019 yılı itibariyle Ege Üniversitesi’nde, 17 Fakülte, 9 Enstitü, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, 10 Meslek Yüksekokulu, 6 Rektörlüğe Bağlı Bölüm ve 37 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

 Ege Üniversitesi, başta akredite olan İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarı (ARGEFAR), Akaryakıt Petrol Analiz Laboratuvarı (EGEPAL), MATAL (Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi), FABAL (Farmasötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı), BESTMER (Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi) ve Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) laboratuvarlarına sahiptir.

Bilkent

Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesidir. İhsan Doğramacı Vakıfları kararıyla 1984’te kurulmuştur. Bugün 3 enstitüsü ve 10 fakülteye sahiptir. Bünyesinde 29 lisans ve 59 lisansüstü programı, 12.000 öğrencisi ve 39 ülkeden öğretim elemanları bulundurmaktadır. Bilkent dünyaca tanınan bir eğitim ve araştırma merkezidir. Uluslararası bilimsel yayın sayısı bakımından ülkemizde ve dünyada üst sıralarda yer almaktadır. Bilkent, YÖK’ün 2021 yılı Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’na göre kütüphane harcamalarına en yüksek bütçeyi ayıran üniversitedir. Bilkent, öğrenci ve mezunları ile iş dünyası arasında kuvvetli bir bağlantı sağlamaktadır.

Bonus: Boğaziçi Üniversitesi

Türkiye’nin en iyi öğrencileri ile seçkin öğretim üyelerinin bulunduğu üniversitelerden biridir. Boğaziçi Üniversitesi’nin 6 kampüsü, 14.500 öğrencisi ve tüm dünyaya yayılmış 53.000 mezunu vardır. 6 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Enstitü içinde 35 Lisans, 67 Yüksek Lisans ve 33 Doktora Programı bulunmaktadır. 4 045 kişilik yurt kapasitesine sahiptir. Bünyesinde 159 Araştırma Laboratuvarı; 32 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesinde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye’nin üniversite sınavında tüm puan türlerinde en yüksek puanla öğrenci alan devlet üniversitedir.

Şurada paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir