Üniversite süreci yetişkinliğe adım atmada pek çok öğrenci için bir basamak görevi görmektedir. Aile evinden ayrılan pek çok genç için bu süre bir değişim ve dönüşüm dönemidir. Bu sürecin de birtakım kolaylıkları ve zorlukları bulunmaktadır. Olabildiğince farklı konularda deneyim elde eden gençler için süreç daha sancısız şekilde ilerleyebilmektedir. Bu nedenle üniversiteye başlayacak olanların çeşitli tavsiyelerden faydalanması önemli hale gelmektedir. Ancak aktarılabilecek tavsiyeler bir çırpıda sayılmayacak kadar fazladır ve değerlidir. Bu yazım da üniversiteye başlayacaklar için en etkili olabileceğini düşündüğüm 5 faktörü ele aldım.
1-Öğrenci kulüpleri:
Hemen hemen her üniversitenin kendi öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Bu kulüpler çeviri topluluklarından, su altı sporlarına, edebiyat okumalarından robotik kodlamalara kadar çeşitlilik göstermektedir. Herkesin ilgisi doğrultusunda bir ekibe katılabileceği bu topluluklar üniversite yaşamını verimli kılabilecek en önemli oluşumlardandır. Ayrıca öğrencilere halihazırda bulunmayan bir topluluğu açma şansı da tanınmaktadır. Yani masa tenisi oynamayı çok seviyor fakat bu istekteki öğrencilerle bir araya gelemiyorsanız kendi topluluğunuzu kurup ilerleyebilirsiniz.
2-Değişim programları:
Üniversiteye başlayacaklar için en kıymetli önerilerden birisi de öğrenci değişim programlarını hedeflemek olacaktır. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı eğitimleri kapsayan bu programlar hem akademik hem sosyal yeterlikler açısından fark yaratmayı sağlayacaktır. Özellikle bu değişim programlarının burs desteğiyle gerçekleştirilmesi neden değişim programlarının hedeflenmesi gerektiğinin en güçlü gerekçelerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
3-Akademik ortalama:
Ne olursa olsun akademik ortalama bir noktada anlam ifade etmektedir. Özellikle çalışmalarına akademik camiada devam etmek isteyen öğrenciler için bu koşul olmazsa olmazdır. Üniversitenim başlamasıyla beraber ilk yıl rehavete kapılma ihtimali oluşsa da bu süreçte kontrolü elde tutmak üniversiteye yeni başlayacaklara verilebilecek en kıymetli önerilerden bir tanesi konumundadır.
4-Öğretim görevlileri ile etkileşim:
Üniversiteye yeni başlayacaklar için dahi hocalarına dair maalesef pek çok kalıp yargı oluşmuş durumdadır. Kalıp yargılar, doğruluğu çeşitli şekillerde sınanmamış ve akla en kısa yoldan gelen çıkarımlardır. Örneğin birçok öğrenci için profesör unvanı soğuk, ciddi, disiplinli bireyleri çağrıştırmaktadır. Bu düşünülen kişiye dair bir kişilik yapısı olsa da herkesi bu şekilde nitelemek anlamlı değildir. Bu nedenle ilk yıldan itibaren öğretim görevlileri ve araştırma asistanları hocalarımızla etkileşim kurabilmek ve tanışabilmek çok değerli bir noktadadır. Bu şekilde üniversitedeki çeşitli araştırmalarda yer alabilmek hem size ciddi bir doyum sağlayacak hem de çevrenizin genişlemesine yardımcı olacaktır.
5-Şehri tanımak:
Özellikle ailesiyle yaşadığından farklı bir kente taşınan öğrenciler için yeni bir şehir yeni bir hayat demektir. Çünkü bu en basit haliyle her zaman uğradığı okul ve market güzergahının dahi değişeceği anlamına gelmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere taşınacak öğrenciler için bu durum daha ön plana çıkabilmektedir. Şehri tanıma konusunda yakın çevreden başlanabilir. Kampüse yakın bir kuaförü, spor salonunu veya parkı keşfetmek bazı süreçlerin yola girmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca metro ve tramvay gibi durakların daha belirgin olduğu toplu taşıma araçlarını kullanmak da otobüse göre ilk etapta daha kolaylık sağlayacaktır. Zaman geçtikçe yeni kafelerin ve mekanların öğrenilmesi de arkadaşlıklar arasındaki iletişimi artırarak güvenli bir şekilde daha fazla konumun öğrenilmesine katkı sunacaktır.
Yazının başında değinildiği gibi öğrencilere erilebilecek tavsiyeleri tek seferde ve bir yazıda aktarmak pek mümkün değildir. Ev arkadaşı seçiminden şehir yaşamına, romantik ilişkilerden bütçe yönetimine her etmen bu sürecin bir parçasıdır. En güzeli her anın farkında olarak bu süreci dolu dolu yaşamaktır.
Bir yanıt yazın